Управляващите искаха полово неутрален език“ в КонституциятаОстава дефициницята за майката“ Провал

...
Управляващите искаха полово неутрален език“ в КонституциятаОстава дефициницята за майката“ Провал
Коментари Харесай

Ирландия отхвърли „модерното семейство“

Управляващите желаеха „ полово безпристрастен език “ в Конституцията
Остава дефициницята за „ майката “ 

Провал претърпя двойният референдум в Ирландия за смяна на ролята на фамилията и на дамите в конституция. Това разгласи министър председателят Лео Варадкар на конференция в Дъблин.

По неговите думи 67% от хората са дали своят вот срещу поправката, което било „ тежък удар против държавното управление “, само че политиците трябвало да одобряват резултатите и да ги почитат.

Варадкар показа гласуването, което съзнателно се организира на Международния ден на дамата, като късмет да се изтрият някои „ доста старомодни, доста сексистки думи за дамите “. 

Единият въпрос касаеше смяна на член 41, параграф 2 от ирландската конституция, който датира от 1937 година Текстът гласи, че „ със своя живот в дома дамата дава на страната поддръжка, без която общото богатство не може бъде реализирано “. Затова страната би трябвало да подсигурява, че майките не са принудени от икономическа нужда да работят, пренебрегвайки домашните си отговорности “. 

Според водещите партии в страната, съществуващата дефиниция „ към този момент не отразява актуалния живот “. Затова и ръководещата коалиция, подкрепена от неправителствени организации, предложи премахването на текста и замяната му с „ безпристрастен по пол език “.

Освен това в референдума жителите охтвърлиха и концепцията да се разшири дефиницията за семейство, учредено на брака, с цел да се включат и „ трайните връзки “, отнасящи се за всички съжителстващи двойки.

„ Убеден съм, че сексисткият, нездравословен език ще бъде поправен в бъдеще “, закани се професор Шиобан Мълали от Юридическия факултет на Университета в Голуей.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР